Haber

Bakanlık: Fırat Nehri’ne ulaşan menfez kapaklarını kapattık

21 Haziran 2022’de sonlandırılan ve 3 ay sonra yeniden açılan altın madeninde, atık havuzundan Fırat Nehri’nin kollarından Sabırlı Çayı’na siyanürün sızdığı yönündeki şikayet üzerine bugün büyük bir felaket yaşandı. Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler mevkiinde. Resmi açıklamaya göre, siyanür içeren atık toprak dağının çökmesi sonucu 9 maden işçisi binlerce ton enkaz altında kaldı. İşçilerin canından sonra en büyük endişe ise siyanürlü atıkların Fırat Nehri’ne karışıp karışmayacağıdır.

‘SABIRLI DERESİNİN FIRAT’A ULAŞAN MERKEZLERİNİ KAPATTIK’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı heyelanla ilgili yaptığı açıklamada, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Ancak Heyelanın hemen ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüze bağlı Denetim Ekiplerini derhal bölgeye sevk ettik.Toprak Kayması sırasında akan malzemenin toprağa ulaşmasını önlemek amacıyla Sabırlı Çayı’nın Fırat Nehri’ne ulaştığı yerde menfezin kapaklarını kapattık. Fırat Nehri. Gruplarımız sahada çalışmalarını sürdürüyor ve gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz…”

VALİ: FIRAT’A SIZILMASI MESLEKİ DEĞİL, OLMASAYDI AÇIKLARDIM

Maden sahasında inceleme yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Fırat Nehri’ne siyanürlü malzeme sızıntısı olup olmadığı yönündeki soruya şu şekilde yanıt verdi: “Şu anda böyle bir şey yok. Varsa size açıklarım. Şu anda Fırat Nehri’ne bir sızıntı yok.” “Heyelan olmuş. Heyelan dışında bir sorun yok. Bütün ekipler geliyor. Bütün kontrolleri yapacaklar. Şu anda Fırat Nehri’nde akıntı yok.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu