Haber

Batılı şirketlerin sadece yüzde 8,5’i Rusya’dan ayrıldı

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinin yarattığı öfkeye ve Batı dünyasında uygulanan kapsamlı yaptırımlara rağmen, sanıldığından çok daha az sayıda Batılı şirketin ülkeyi terk ettiği ortaya çıktı.

İsviçre’deki St. Gallen Üniversitesi ve Lozan merkezli IMD Enstitüsü, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinde yer alan şirketlerin sadece yüzde 8,5’i Rusya’dan çekildi.

St. Gallen Üniversitesi, bulguların “AB ve G7 şirketlerinin Rusya’dan çok sınırlı bir şekilde çekildiğini ortaya koyduğunu” ve bunun “Batılı şirketlerin piyasadan çekildiği söylemlerine meydan okuduğunu” belirtti.

“Firmalar fiilen direndi”

Açıklamada, “Merkezleri bu ülkelerde bulunan birçok şirket, Ukrayna’nın işgalinden bu yana hükümetlerin, medyanın ve STK’ların Rusya’yı terk etme baskılarına fiilen direndi” denildi.

Sosyal Bilimler Araştırma Ağı (SSRN) tarafından geçen ay yayınlanan hakemli olmayan çalışma, Rusya’da yan kuruluşları olan AB ve G7 şirketlerinin yüzde 10’dan azının bu yan kuruluşları elden çıkardığını gösterdi.

Araştırmaya göre Moskova, Ukrayna işgalini başlattığında AB ve G7’de yerleşik 1.404 şirketin Rusya’da faaliyet gösteren toplam 2.405 yan kuruluşu bulunuyordu.

Araştırmanın yazarları Niccolo Pisani ve Simon Evenett’e göre, Kasım ayı sonuna kadar bu şirketlerden sadece 120’si veya yaklaşık yüzde 8,5’i Rusya’daki en az bir yan kuruluşu elden çıkardı.

ABD şirketlerinin çoğu ayrıldı

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan şirketlerin Avrupa ve Japonya merkezli şirketlere göre Rusya’dan daha fazla çıkış yaptığı doğrulandı.

Ancak araştırma, ABD merkezli şirketlerin bile işgal başladığından beri Rusya’da faaliyet gösteren ABD yan kuruluşlarının yüzde 18’den daha azını tamamen elden çıkardığını ortaya koydu.

Buna karşılık, Japon firmalarının yüzde 15’i ve AB firmalarının sadece yüzde 8,3’ü Rusya’yı terk etti. Araştırmaya göre Rusya’daki iştiraklerinden ayrılanların yüzde 19,5’i Alman, yüzde 12,4’ü ise ABD’li.

Araştırma ayrıca, Rusya menşeli Batılı firmaların, ülkede faaliyet gösteren AB ve G7 merkezli şirketlerin toplam vergi öncesi kârlarının yalnızca yüzde 6,5’ini oluşturduğunu gösterdi.

Ülkeden çekilen firmalar, Rusya’da faaliyet gösteren firmaların toplam personel sayısının yüzde 15,3’ünü oluşturuyor.

Araştırmaya göre bu, ortalama olarak Rusya’dan ayrılan firmaların Rusya’da kalan firmalara göre daha düşük karlılığa ve daha büyük bir işgücüne sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada, “Bu bulgular, Batılı firmaların hükümetlerinin artık jeopolitik rakip olarak gördüğü ekonomileri terk etme istekliliğini sorguluyor” denildi.

AFP / SSB, Birleşik Krallık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu