Ekonomi

Bayraktar’ı vergi rekortmeni yapan savaş ekonomisi sürdürülebilir olabilir mi?

Ekonomi uzmanı Gurur Oğuz, Selçuk Bayraktar’ın Koç’u bile geride bırakarak 564 milyon lirayla vergi rekortmeni haline gelmesinin savaş ekonomisinin bir sonucu olduğunu belirtti. İsimsiz savaşların tüm dünyada ekonomiyi canlandırdığını belirten Oğuz, savaşların yarattığı yıkıma dikkat çekerek bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Şeref Oğuz’un “Savaş ekonomileri büyütür mü?” Yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Şu anda irili ufaklı 17 farklı yerde çatışmalar yaşanıyor ve artık resmi olarak savaşlar ilan edilmiyor. ‘Barışçıl savaşlar dönemi’ olarak tanımlayabileceğimiz bu süreç, barış ekonomilerini küçültüyor. Ekonomiler savaş yoluyla büyüme eğilimindedir. ABD’nin F-35 programı, Rusya’nın Güç politikası, özellikle de Avrupa’ya doğalgaz sağlama kapasitesi hem askeri hem de ekonomik bir araç olarak kullanılıyor.

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığı, ABD’nin Orta Doğu’ya müdahaleleri ve İsrail’in savunma ihracatı, ekonomi ile savunma sanayi arasındaki karmaşık ilişkiyi özetlemektedir. Avrupa’da ve Amerika’da herkes duvarların arkasına saklanıyor. Türkiye’nin savunma sanayiindeki önceliğini sürdürmesi bu bağlamda anlamlı bir strateji olarak öne çıkıyor.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Savaş ekonomileri sürdürülebilir mi?

Savaş, ekonomilere kısa vadeli büyüme sağlıyor gibi görünüyor; Ancak uzun vadede savaşın getireceği belirsizlikler ve maliyetler ekonomiler üzerinde ağır bir yük oluşturacaktır. İnsan kayıpları, yıkılan altyapı ve kopan sanayi bağları nedeniyle kısa vadede karlı olan savaş, orta ve uzun vadede büyük yıkımlar yaratıyor.

Savunma sanayi neden değerli?

Savunma sanayisi bir ülkenin kendi güvenliğini sağlaması açısından hayati öneme sahiptir. Özellikle coğrafi ve siyasi risklerin yüksek olduğu bölgelerde bağımsızlık ve egemenliğin korunması için güçlü bir savunma sanayii şarttır. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle, 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada savunma sanayinde herhangi bir zafiyet yaşayacak durumda değiliz. Vergi rekortmeninin bu sektörden çıkması şu ana kadar işlerin iyi gittiğini gösteriyor.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu