Ekonomi

Birleşik Krallık antitröst gözlemcisi Vodafone-Hutchison anlaşmasını araştırıyor

Birleşik Krallık’ın antitröst düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), vodafone(LON: VOD )’in Birleşik Krallık operasyonları ve CK Hutchison’ın Üç Birleşik Krallık işletmesi. 19 milyar dolar değerindeki anlaşma, potansiyel olarak İngiltere’deki mobil ağ sayısını dörtten üçe düşürebilir ve rekabet üzerindeki etkisi konusunda endişelere yol açabilir.

Geçen yıl duyurulan birleşme, CMA’nın ön inceleme yapmak için 40 iş günü süre vermesi nedeniyle inceleme altında. Bu ilk aşama, 24 haftalık daha kapsamlı bir ikinci aşama incelemesine yol açabilir. CMA Yürütme Konseyi Lideri Sarah Cardell, telekomünikasyon pazarının müşteriler, işletmeler ve ekonomi açısından önemine vurgu yaparak, otoritenin bu rakip ağların birleşmesinin rekabeti nasıl etkileyebileceğini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçladığını belirtti.

İlgili şirketler, Avrupa’nın en gelişmiş bağımsız 5G ağlarından biri olacağını iddia ettikleri şeyi geliştirmek için 11 milyar pound (yaklaşık 14 milyar dolar) yatırım yapmayı taahhüt ettiler. Bu yatırım, politikacılar, sendikalar ve rekabet otoriteleri de dahil olmak üzere paydaşların gözüne girmeye yönelik bir hamle olarak görülüyor. Vodafone Birleşik Krallık Yönetim Kurulu Lideri Ahmed Essam, birleşmenin tüketicilere getireceği faydalara olan inancını dile getirdi ve CMA’nın inceleme sürecinin resmi olarak başlatılmasını memnuniyetle karşıladı.

Geçmişte, düzenleyiciler mobil ağ operatörlerinin sayısını azaltan birleşmelerin onaylanması konusunda temkinli davranıyorlardı. Bunun bir örneği, 2016 yılında Avrupa Komisyonu tarafından engellenen ve tüketiciler için fiyat artışlarına yol açması beklenen Three UK ile Telefonica’nın O2 şirketi arasındaki birleşmedir.

Brexit’in ardından Vodafone-Three birleşmesine ilişkin karar verme sorumluluğu CMA’ya ait. CMA’nın, Microsoft’un 69 milyar dolarlık Activision Blizzard’ı satın alması gibi önemli anlaşmaları engelleme konusunda uzun bir geçmişi olmasına rağmen, anlaşma daha sonra dava yeniden açıldıktan sonra onaylandı.

CMA’nın Vodafone-Hutchison birleşmesine ilişkin soruşturmasının sonucu, engelleme, onay veya muafiyet olarak bilinen belirli koşullarla onayla sonuçlanabilir. Cardell daha önce Kasım ayında CMA’nın bu tür birleşmeleri değerlendirirken yapısal analizi tercih ettiğini belirtmişti. Belirtilen döviz kuru 1 doların 0,7852 pounda eşit olduğunu gösteriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu