Sağlık

Ghosting Nedir? Bir Duygusal Şiddet Olan Ghosting Nasıl Anlaşılır?

‘Bir anda mesajlarıma cevap vermemeye başladı. Adeta hayalet oldu.’ diyorsanız, karşınızdaki kişi size ghosting uygulamış demektir. Yani, bir anda sizi görmezden gelmeye başlamış, rastgele bir münasebet göstermeden, açıklama yapma ihtiyacı duymadan münasebetinize son vermiştir. Peki ghosting nasıl anlaşılır? Ghosting nasıl atlatılır? 

Her şey bir anda oldu!

İkili bağlantıların sağlam temeller üzerine inşa edilebilmesi için sağlıklı bağlantı kaidedir. Sağlıklı irtibat sayesinde bireylerin birbirine olan duygusal bağı kuvvetlenir, bireylerin empati hisleri gelişir. Ancak birtakım durumlarda bireyler şimdi bağ kurma başlangıcındayken sıkıntılarla karşılaşırlar. Bu problemlere genel olarak flört şiddeti diyebiliriz. Şiddet dediğimiz olay, yalnızca fizikî şiddet olarak algılanmamalı. Bireylerin birbirlerine uyguladıkları duygusal baskılar da birer ruhsal şiddettir. Ghosting ise bu ruhsal şiddetlerin tahminen de en yaygın olanıdır.

Ghosting nasıl anlaşılır?

Ghosting uygulayan şahıslar ekseriyetle yüzleşmekten korkan şahıslardır. Kendi hislerini tabir edemeyen kişiliklerdir. Şayet karşınızdaki kişi aşağıdakileri yapıyorsa, size ghosting uygulamaya başlamış olabilir:

  • Plan yaparken size kelam hakkı vermiyorsa.

  • Sizin yaptığınız planlara mazeret bulup iptal ediyorsa.

  • Kişisel hayatını paylaşmıyorsa.

  • Arkadaşlarıyla ve ailesiyle sizi tanıştırmak istemiyorsa.

  • Muhabbetin ilerlemesi için hiçbir gayret sarf etmiyorsa.

Ghostingi durdurmak için bireyler münasebetin başında dikkatli olmalıdır. Münasebetin başlarında bireylerin kendi sonlarını muhafazası değerlidir. Ayrıyeten partnerinizi çok fazla idealize etmek, sizin için faydalı olmayacaktır. Her insanın kusuru vardır, unutmayın.

‘Ghostlanan’ kişi

Ghostlanan kişi, yani bir anda habersizce ortada bırakılan kişi bu durumdan epey etkilenir. Kişi ağır bir hayal kırıklığı yaşar, kaygı ve gerilim seviyesi artar. Bilhassa çocukluk travmaları yahut atlatamadığı diğer olaylar varsa bu kişi terk edilme, yalnız kalma konusunda regrese olur. Yani bu mevzularda birey, bir adım geriye düşer. Kendisini bedelsiz hissetmeye, öfke duymaya, kendisini sorgulamaya, cürmü kendisinde aramaya başlar. 

Yoğun duygusal periyodun akabinde ise fizikî ve ruhsal birtakım rahatsızlıklar baş gösterebilir. Anksiyete, uyku sorunları, depresyon, yeme bozukluklukları ortaya çıkabilir. Kişinin ileride kuracağı da bağları de derinden etkilenir.

Ne yapmalı?

Ghostinge maruz kalan kişinin aklında hala soru işaretleri varsa, bir açık kapı bırakmamak ismine kendisi ilgiyi önemli bir formda sonlandırmalıdır. Münasebette neler olup bittiğini anlamak ismine bir adım geriye çekilip ilgiyi gözden geçirmesi yararlı olacaktır. Bu noktada kişi kendisini fazla yıpratmamalıdır. Alakadan haberdar olan yakın etraftan yardım almak faydalı olabilir.

Eğer kişi bu olaydan çok fazla etkilenmişse kişinin geçmişine dönüp bakmakta yarar var. Şayet birey geçmişinde de tıpkı olayları yaşamışsa, örneğin anne-babasıyla farklı kalmışsa yahut eski partnerleri tarafından acıklı bir formda terk edilmişse, bireyde dışlanma yahut terk edilme korkusu oluşmuş olabilir. Bu durumlarda ghosting bireyleri çok daha derinden tesirler. 

Bireyler bu mevzuda kendilerini yalnız hissettiklerinde, bir tahlil bulamadıklarında ruhsal dayanak almayı düşünebilirler. Şayet ‘ghosting’ korkusunu yenemezlerse, bir sonraki bağlarında de sağlam temeller atmakta zorlanırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu