Ekonomi

IMF, mali stresin üstesinden gelmek için Kenya’ya 941 milyon dolarlık krediyi onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Kenya’ya 941 milyon dolarlık değerli bir kredi paketini onayladı. Bu mali yardım, ülkenin ekonomik zorluklarla boğuştuğu kritik bir zamanda geliyor.

624,5 milyon doların derhal serbest bırakılmasının, Kenya’nın şu anda karşı karşıya olduğu mali sıkıntının bir kısmını hafifletmesi bekleniyor.

Acil durum fonlarına ek olarak Kenya, Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Tesisi (RSF) düzenlemesi kapsamında 60,2 milyon dolar da alacak. IMF İcra Kurulu’nun aldığı bu onay, Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF), Genişletilmiş Kredi Kolaylığı (ECF) ve RSF programları kapsamında Kenya’ya sağlanan toplam desteği 4,4 milyar doların üzerine çıkarıyor.

IMF, hem dış hem de iç faktörlerin yarattığı aksaklıklara rağmen Kenya’nın dirençli ekonomik büyümesini takdir etti. Finans kurumu, EFF/ECF ve RSF düzenlemelerinin Kenyalı yetkililerin makroekonomik istikrarı koruma çabalarını desteklemede etkili olduğunu vurguladı.

Kenya önemli likidite sıkıntısıyla karşı karşıya ve ülkenin finansal piyasalardan fon sağlama yeteneği konusunda belirsizlik var. Bu durum özellikle önemli çünkü 2 milyar dolarlık eurobond’un vadesi haziran ayında dolacak.

Kenya hükümeti, IMF fonlarının yanı sıra Dünya Bankası ile Afrika İhracat-İthalat Bankası ve Ticaret ve Kalkınma Bankası gibi bölgesel bankalardan beklenen kaynakların yaklaşan dış borç yükümlülüğünün yönetilmesinde kilit rol oynayacağını belirtti. Bu strateji, ülkenin döviz rezervlerini tüketmeden borcun ödenmesini amaçlıyor.

IMF, Kenya’nın mali durumunun ve ödeme istikrarının, Kovid-19 salgınının devam eden etkileri ve iklim değişikliği nedeniyle tekrarlayan kuraklıklar nedeniyle baskı altında olduğunu kaydetti. Bu zorluklar Kenya şilinin zayıflamasına da katkıda bulundu.

Fonların kullanılması kararı, Kasım ayında IMF personeli ile Kenyalı yetkililer arasında varılan anlaşmanın ardından alınmıştı. Dolar ölçülerindeki küçük farklılıklar, IMF’nin kullandığı hesap birimi olan IMF Özel Çekme Haklarının değerindeki dalgalanmalara bağlanıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-kinik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu