Haber

Kahramanmaraş depremi anma etkinliği Antalya’da yapıldı

KAHMRAMANMARAŞ merkezli 2 büyük depremin yıldönümünde Antalya’da anma etkinliği düzenlendi. O dönemde Malatya Valisi iken depreme yakalanan ve zor günler geçiren Antalya Valisi Hulusi Şahin, yaşadıklarını zorlukla anlatabildi. Duygusal anlar yaşayan Vali Şahin, “Trafik kazası geçiren insan kaza anının bir kısmını unutuyor ya da bazı kısımlarını hatırlayamıyorum. Depremde 14 milyon insanın bir kısmı öldü. Bir parçamız” dedi. O da öldü. Yaralarımız asla iyileşmiyor. Yoldan bir araba geçtiğinde, bir bina “Sarsıldığında o anı bir daha yaşarsınız” dedi.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin yıldönümünde Antalya Valiliği tarafından Antalya Spor Salonu’nda anma töreni düzenlendi. Anma törenine, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun, ATSO Başkanı Ali Bahar katıldı. kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri. Törende duygusal anlar yaşandı.

‘KEŞKE HER PARMAK BİR İTFAİYECİ OLSUN’

Deprem sonrası Hatay’da görev yapan AFAD gönüllüsü Özgür Kömez, saat 04.30’da acil çağrı üzerine 250 gönüllüyle birlikte bölgeye hareket ettiklerini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Şefi Hidayet Yıldırım da deprem bölgesinde geçirdiği süre boyunca yaşadıklarını anlattı. Yıldırım, “Keşke her parmağımız itfaiyeci olsaydı. Enkazın içinde üşüyen öz evladımız, orada kalan her can bizim canımızdı. Yorulduğumuzda bize güç verdiler.”

‘ANNEMİ, BABAMI, EŞİMİ VE 3 ÇOCUĞUMU TEK YERDE TOPLADIM’

Malatya’da depreme yakalanan Mustafa Özuymaz, depremde yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlattı. Kar yağacağı için gece yarısına kadar beklediğini belirten Özuymaz, “Sonra uyumak için yatağıma girdiğimde aniden deprem oldu. 96 saniye mahsur kaldık. Annemi, babamı, eşimi ve 3 çocuğumu bir araya topladım ve düştüm. Bina çökecek sandım. Sonra birden kendimizi kapana kısılmış halde bulduk.” “Biz onu dışarı attık” dedi.

DEPREM SIRASINDA VALİ Zahmetsizce Yaşadıklarını Anlattı

Dönemin Malatya Valisi olan Antalya Valisi Hulusi Şahin de deprem ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Kürsüde konuşurken gözleri yaşlarla dolan ve zaman zaman sesi titreyen Vali Şahin, yaşadıklarını kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Yaşadıklarının bir kısmını unuttuğunu belirten Vali Şahin, “Trafik kazası geçiren insan, kaza anının bir kısmını unutur ama ben onun bir kısmını hatırlayamıyorum. 14 milyon insanın bir kısmı hayatını kaybetti. Deprem. Bir parçamız da öldü. Yoldan araba geçtiğinde yaralarımız asla iyileşmiyor.” “Bina sallanınca o anı yeniden yaşıyorsunuz” dedi.

‘O ANLARDA HALKIMIZIN SAKİNLİĞİNİ GÖRDÜK’

Bir tarafta afetin devam ettiğini, diğer tarafta ise enkaz altında insanların bulunduğunu kaydeden Vali Şahin, “Çığlık atıyor, feryat ediyor, fırtına, kar fırtınası; üşüyorsunuz. İnsanları doyurmanız, giydirmeniz, sıcak tutmanız gerekiyor. Su” dedi. ve çamur akıyor. Cesetlerin gömülmesi gerekiyor. Haber rüzgar gibi geliyor. Kıyamet.” “Afet var, açıklaması yok. Yardım gelene kadar 3 gün kaderimizle baş başa kaldık. O anlarda halkımızın sakinliğini gördük” dedi.

‘1 YIL GEÇTİ AMA 10 YIL GEÇMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUM’

Devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesine ulaştığını anlatan Vali Şahin, “Çok zor günlerdi. Gerçekten sonraki günlerde çok çabuk toparlandık. 14 milyon deprem mağduru ama Türk milleti akıp geldi. Bir yıl geçti, ama bana sanki bir asır geçmiş gibi geliyor. Saniyeler, dakikalar uzadı. Çok zor saatlerdi.” “Malatya’da ölenlerin çoğunu ismen tanıyordum” dedi.

VALİ ŞAHİN’İN HİÇ UNUTMADIĞI DEPREM ANISI

Depremden birkaç gün sonra Malatya sokaklarında dolaşırken dikkatini çeken unutulmaz bir anıyı paylaşan Vali Şahin, şunları söyledi:

“Her yer kapkaranlık, karanlık ve ölü bir şehir. Bir sokak var, bardak satılıyor. Oradan geçerken dükkânların kapılarının açık olduğunu gördüm. Pahalı camlar var ama kimse dönüp bakmıyor. Başka bir yerde” yerde avizeciler ve halıcılar vardı, kapıları açıktı. kimse dönüp bakmadı. kunduracılar çarşısına kimse bakmadı. “Geri gelip satın almıyor. Depremde paranın kağıt parçasına dönüştüğünü bizzat gördüm.”

Vali Şahin, Antalya’nın Kaş ilçesinden Demre ilçesine kadar olan kesimin deprem açısından riskli olduğunu ve Antalya’nın aslında deprem bölgesi olduğunu, binaların daha sağlam hale getirilmesine büyük önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

RUS SANATÇILARDAN SHAKES’A ÖZEL SERGİ

Antalya Spor Salonu’nda da bir sergi açıldı. Depremden etkilenen 11 ilden çarpıcı fotoğrafların yer aldığı sergide, Olgunlatma Enstitüsü tarafından Rus sanatçı Nadia Çimen’e yaptırılan suluboya fotoğraf kabini de ilgi gördü. Çimen, 11 ildeki tarihi mekanları, bölgeye özgü endemik bitki türleriyle, yok edilmeden veya zarar görmeden önce sulu boyayla resmetti. Çimen, yapabileceği en iyi şeyin bu olduğunu, depremin verdiği hasardan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Çimen, “Yıkılan mimari eserler tablo içinde ölümsüzleşsin diye böyle bir tablo yaptım. Özellikle endemik türleri araştırdım ve Türkiye bu konuda çok zengin bir ülke.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu