Haber

Mahkemeden düzenlenmiş Kılıçdaroğlu videosuna erişim yasağı

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, Millet İttifakı Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in başvurusu üzerine Kılıçdaroğlu’nu hedef alan “montajlı” video içeren Twitter mesajına erişimin engellenmesine karar verdi. Mahkeme, paylaşımın “Kılıçdaroğlu’nun kişilik haklarına saldırı” olduğu gerekçesine dayandırdı.

Söz konusu video, Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim kampanyaları sırasında kullanılmış ve Kılıçdaroğlu’nun “Hadi” reklam filminde PKK üyesi Murat Karayılan’ın görüntülerinin montajı yapılmıştı. Erdoğan, TRT Haber’in canlı yayınında montaj videosu için “Kılıçdaroğlu’nun Kandil’dekilerle imajı var. Ama montaj ama bu ama bu” yorumunu yaptı. Tepkilerin ardından Erdoğan, “Gençlerimizin kıvrak zekasının eseri, 5 saniyelik bir görüntüye utanmadan saplanıyorlar” ifadesini kullandı.

Millet İttifakı Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı ve Kılıçdaroğlu’nu hedef alan videoya erişimin engellenmesi için 23 Mayıs 2023’te mahkemeye başvurdu. Çelik, dilekçesinde, “Troll olduğu tespit edilen Twitter sosyal medya kullanıcısının uydurma ve montajlanmış içeriklerini paylaşarak müvekkil hakkında kamuoyunda olumsuz algı oluşturulmaya çalışılarak müvekkilin kişisel değeri zedelenmiştir” dedi. https://twitter.com/geciharun/status/1659224465870389249 URL adresindeki hesap.” kelimeler yer aldı.

“Kişilik haklarına saldırı olarak”

Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi, 23 Mayıs 2023 tarihli kararıyla avukat Celal Çelik’in talebini kabul etti. Mahkeme kararında şu değerlendirmeler yapıldı:

“Kişilik hakları, kişinin özgür ve bağımsız varlığının değerli bir parçasıdır; kişinin yaşadığı toplumda, bağlı olduğu çevrede, kişinin onur ve haysiyetini sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak her türlü davranış” , sıkıntıya sokmak ve düşmanca ortama itmek kişilik haklarına saldırıdır.Ek’te sunulan ekran görüntüleri üzerinden yapılan inceleme ve değerlendirmede, paylaşımın yapıldığı göz önünde bulundurularak talebin kabulüne karar verilmiştir. erişim sorunu talep edilen yukarıda belirtilen URL adresleri, talep edenin kişilik haklarına tecavüz niteliğindedir.

Mahkeme, erişimin engellenmesi kararının Erişim Sağlayıcılar Derneği’ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme kararının ardından paylaşım konusuna erişimin kapatıldığı görüldü.

ANKA,DW/BK,EC

haberatakum.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu