Teknoloji

Manta vatozundan ilham alan denizaltı, ilk su içi testini tamamladı

ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) en son fütüristik tasarımı, manta vatozundan ilham alan devasa bir mürettebatsız denizaltını gösteriyordu. Northrop Grumman tarafından üretilen prototip, kısa bir süre önce ilk su içi testini tamamlayarak önemli bir virajı döndü.

Bu denizaltı, içinde kendisine yardımcı olacak hiçbir insan olmadan, büyük yükleri su altında uzun mesafelerde taşıyacak şekilde tasarlandı ve görevi sırasında, enerji tasarrufu sağlamak için deniz tabanına demir atarak “uyku” modunda bekleyebiliyor.

Kısa bir süre önce DARPA, mürettebatsız su altı aracının (UUV) prototipinin bu yılın Şubat ve Mart aylarında Güney Kaliforniya kıyılarında tam ölçekli bir testinin gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Manta Vatozu DARPA program yöneticisi Dr. Kyle Woerner, yaptığı açıklamada, “Başarılı, tam ölçekli Manta Vatozu testimiz, aracın sahada modüler alt parçalardan hızlı bir şekilde birleştirilmesinden sonra gerçek dünya operasyonlarına doğru ilerlemeye hazır olduğunu doğruluyor” dedi ve ekledi: “Ülkeler arası modüler taşıma, sahada montaj ve ardından konuşlandırmanın birleşimi, ekstra büyük bir UUV için türünün ilk örneği olan bir yetenek sergiliyor.”

Ne yazık ki araç hakkında edinebildiğimiz detay şimdilik “ekstra büyük” kelimeleriyle sınırlı kalıyor. Aracın teknik özellikleri ve donanımı hakkında henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak paylaşılan görsellerden, aracın ölçeği hakkında bir fikir edinmek ve gerçekten de adını aldığı canlıya ne kadar benzediğini görmek mümkün.

cameli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu