Ekonomi

Mevduat faizlerinde 1 ayda 12 puanlık düşüş

Mevduat faizlerindeki düşüş devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mevduatta büyük paya sahip olan 1-3 ay vadeli mevduatta ortalama faiz oranı 21 Temmuz haftası itibarıyla yüzde 30,4’e geriledi.

Haziran ayında ortalama mevduat faiz oranı yüzde 42 ile yılın zirvesine ulaştı. Mevduat faizlerinde son dönemde yaşanan düşüşle birlikte son 1 ayda yaklaşık 12 puanlık düşüş gözlendi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, ilk enflasyon raporu sunumunda mevduat faizlerindeki düşüş eğilimine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili olarak Erkan, “Haziran ayındaki ilk PPK kararımız öncesinde politika faizi yüzde 8,5 iken, mevduat faiz oranı ortalama yüzde 40’ın üzerindeydi. Haziran PPK kararı kapsamında sadeleşmenin ilk adımı atıldı. Haziran ayı PPK kararı kapsamında alınan makro ihtiyati çerçevede, mevduatta, menkul kıymetlerde “Varlık imkânı uygulamasını devreye aldık. Bu adımların hemen ardından 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yaklaşık 12 puan azalarak yüzde 30 seviyelerine ulaştı.”

Erkan, sürece mevduat ile başlanmasının nedeninin bankacılık şubesinin en bağlayıcı kısıtı olması ve piyasaların işlevselliğini ve fiyat davranışlarını olumsuz etkilemesi olduğunu belirterek, “Böylece makro ihtiyati çerçevede sadeleşme süreci başlamış oluyor. faiz artırımının yanı sıra politika faizinin de etkinliğini dengeli bir şekilde artırmıştır.”

Mevduat faizlerinde ‘dolarizasyon’ düzeyine vurgu

Erkan, menkul kıymet uygulamasında alınan sadeleştirme kararıyla politika faizinde artış olurken, mevduat faizlerinde düşüş olduğunu belirterek, mevduat faizlerinin enflasyon beklentileriyle daha uyumlu bir düzeye geldiğine işaret etti.

Erkan, mevduat faizlerini dolarizasyonu artırmayacak seviyede tutmayı önemsediklerini söyledi.

habercaycuma.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu