İş

REDDEDİLME KORKUSUNU AŞMAK İÇİN 10 İPUCU

Reddedilmek acı verir, ondan kaçmanın bir yolu yoktur. Pek çok insan, özellikle değer verdikleri insanlarla bağlantı kurmak ve ilişki kurmak ister. İster iş, ister flört veya arkadaşlık olsun, reddedilmek ve istenmeyen hissetmek iyi bir deneyim değildir.

Bu acı derinlere inebilir. Aslında reddedilme, beynin fiziksel acıyı tetikleyen aynı bölgelerini harekete geçirir. Bu nedenle, birçok insanın neden reddedilmekten korktuğunu anlamak kolaydır. Bir veya daha fazla yaşadıysanız, ne kadar acı verici olduğunu hatırlar ve tekrar olacağı konusunda endişelenirsiniz.

Ancak reddedilme korkusu sizi risk almaktan ve büyük hedeflere ulaşmaktan alıkoyabilir. Neyse ki, bu kaygıyı yenmek kesinlikle mümkündür. Başlaman için sana birkaç ipucu…

bir
HERKESİN OLDUĞUNU UNUTMAYIN

Unutmayın bu durumu herkes yaşıyor. Uzmanlara göre reddedilme çok yaygın bir deneyim ve reddedilme korkusu çok yaygın. Birden fazla kişi, hayatlarının bir noktasında, büyük ya da küçük en az birkaç reddedilme deneyimi yaşamıştır, örneğin:

• Çıkma teklifine yanıt vermeyen bir arkadaş
• Randevu reddi
• Bir arkadaşın partisine davet edilmemek

Bir şey olmasını istediğiniz gibi olmadığında bu uygun gelmiyor ama hayattaki tüm deneyimler umduğunuz gibi olmuyor. Reddedilmenin hayatın normal bir modülü olduğunu, herkesin bir noktada bununla yüzleşeceğini hatırlamak, ondan daha az korkmanıza yardımcı olabilir.

2
DUYGULARINIZI KABUL EDİN

Reddetme, kaynağı ne olursa olsun yine de acı verir. Diğer insanlar ne olduğunu pek umursamayabilir ve sizi bunun üstesinden gelmeniz için cesaretlendirebilir. Ancak, özellikle reddedilmeye karşı daha duyarlıysanız, acı uzun sürebilir.

Reddedilme, utanç ve garip duygular gibi rahatsız edici duyguları da içerebilir. Başkaları sana nasıl hissettiğini söyleyemez, sadece sen söyleyebilirsin. Reddedilme duygularınızla yüzleşmeye başlamadan önce, onları kabul etmeniz değerlidir. Kendine gerçekten incindiğinde umursamadığını söylemek, bu endişeyle verimli bir şekilde yüzleşme fırsatını reddetmene neden olur.

3
KENDİNİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN FIRSAT ARAYIN

İlk başta öyle görünmeyebilir, ancak reddedilme, kendini keşfetme ve büyüme için fırsatlar sunabilir. Örneğin çok istediğiniz bir işe başvuruyorsunuz ve güzel bir mülakat alıyorsunuz ama işi alamıyorsunuz. Bu sizi ilk başta yere serebilir. Ancak özgeçmişinizi bir kez daha inceledikten sonra, bazı becerilerinizi geliştirmenin ve yeni bir yazılım türü öğrenmenin boşa gitmeyeceğine karar veriyorsunuz. Birkaç ay sonra, bu yeni bilginin daha önce kalifiye olmadığınız daha yüksek fiyatlı durumlara kapı araladığını fark edeceksiniz.

Korkunuzu büyümek için bir fırsat olarak yeniden çerçevelemek, istediğiniz şeyleri denemeyi kolaylaştırabilir ve başarısız olursanız acıyı azaltabilir. “Bu işe yaramayabilir ama işe yaramazsa anlamlı bir deneyim yaşar ve daha fazlasını öğrenirim” diyerek kendinizi destekleyin.

Romantik reddedilme söz konusu olduğunda, bir partnerde gerçekten ne aradığınızı gözden geçirmek, reddedilme kaygılarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, en başından itibaren sizin için doğru olan birini bulmanıza da rehberlik edebilir.

4
OLUMSUZ KENDİNE Eleştiriye DİRENMEK

Reddedildikten sonra özeleştiriye eğilimli olmak kolaydır. “Bunu batıracağımı biliyordum”, “Yeterince hazır değildim”, “Çok konuştum”, “Çok sıkıcıyım” gibi şeyler söyleyebilirsin. Bununla birlikte, bu, muhtemelen sizinle herhangi bir ilgisi olmasa da, reddedilmenin tamamen sizin hatanız olduğuna dair inancınızı güçlendirir. Yeterince nitelikli olmadığınız için birinin sizi reddedeceğine inanıyorsanız; bu korku sizinle birlikte ilerleyip kendini gerçekleştiren bir duruma dönüşebilir.

Pozitif düşünme her zaman her şeyin istediğiniz gibi olmasını sağlamaz, ancak bakış açınızı geliştirmenize yardımcı olabilir. Kendinizi ne kadar çok teşvik edip desteklerseniz, kendi hedeflerinize ulaşma potansiyelinize o kadar çok inanırsınız.

Ve işler istediğiniz gibi gitmezse; Bu durumda sevdiğiniz birine tam olarak ne söyleyeceğinizi söyleyerek öz-şefkat uygulayın.

5
DEĞERİNİZİ UNUTMAYIN

Reddedilmek oldukça korkutucu olabilir. Örneğin, biriyle birkaç kez tanıştıysanız ve istenmeyen mesajlara yanıt vermiyorsa, sizi yeterince çekici bulmadıkları için paniğe kapılmış olabilirsiniz. Ancak reddedilme genellikle ihtiyaçların uyumsuzluğuyla ilgilidir.

Ghosting asla uygun bir yaklaşım değildir. Bununla birlikte, bazı insanlar uygun iletişim becerilerine sahip değildir veya “İyi ve sevimlisin, ama pek bir şey hissetmedim” demenin seni incitebileceğini düşünür. Ancak, dürüstlüğü gerçekten takdir ediyorsunuz.

Özgüveninizi ve öz değerinizi geliştirmek, sevgiye layık olduğunuzu hatırlamanıza ve onu aramaya devam etmekten daha az korkmanıza yardımcı olabilir.

Denemek:
• Kendinizle gurur duyduğunuz üç anı anlatan bir paragraf yazın.
• Kişisel varlıklarınızı uyguladığınız beş yolu listeleyin
• Bir iş ortağı olarak neler sunabileceğinizi kendinize hatırlatın

6
GERÇEKTEN NEDEN KORKTUĞUNUZU ANLAMAYA ÇALIŞIN

Reddedilme kaygınızın ardındaki gerçek nedenleri keşfetmek, özel endişelerinizi gidermenize yardımcı olabilir. Muhtemelen yalnız hissetmek istemediğiniz için romantik reddedilmekten korkuyorsunuz. Bunun farkına varmak, güçlü arkadaşlıklar geliştirmeye öncelik vermenize ve sizi yalnızlığa karşı korumanıza da yardımcı olabilir.

Veya belki de finansal olarak güvensiz hissettiğiniz ve bir B planınız olmadığı için potansiyel patronlar tarafından reddedilmekten endişe ediyorsunuz. İstediğiniz işi hızlı bir şekilde bulamıyorsanız, birkaç olası strateji belirlemek faydalı olabilir.

7
OLAYLARI PERSPEKTİF İÇİNDE TUTUN

Reddedilmeye karşı daha duyarlıysanız ve bunun için endişelenerek çok zaman harcıyorsanız, birçok
en kötü durum senaryosunu hayal edebilirsiniz.

Örneğin, tercih ettiğiniz yüksek lisans programına kabul edilmediyseniz, başvurduğunuz tüm programların sizi reddedeceğinden endişe duymaya başlayabilir ve gelecek yıl tekrar denemek zorunda kalacağınızı düşünebilirsiniz.

Ama sonra gelecek yıl reddedileceğinizden endişelenmeye başlarsınız, bu da istediğiniz işe girmenizi ve mesleğinizde ilerlemenizi imkansız hale getirir. Bu, bir ev ve aile sahibi olma vb. hayallerinizi gerçekleştirecek kadar finansal olarak istikrarlı olmanızı zorlaştırır.

Bu tür olumsuz fikir döngüsüne felaket senaryoları oluşturma denir ve genellikle gerçekçi değildir. Birkaç geçerli yedekleme planı yapmayı veya ana endişelerinize karşı bazı karşı argümanlar geliştirmeyi düşünün.

8
DESTEK AĞINIZA GÖRE

Sizi önemseyen insanlarla zaman geçirmek, istendiğinizi doğrulamak açısından değerlidir. İyi bir üsler ağı, hedeflerinizin peşinden giderken sizi cesaretlendirecek ve çabalarınız başarısız olsa bile sizi rahatlatacaktır. Sevdiğiniz kişinin her durumda yanınızda olduğunu bilmek, reddedilme ihtimalini daha az korkutucu hale getirebilir.

9
KORKUNLA YÜZLEŞ

Tabii ki, kendinizi ortaya koymazsanız, reddedilme yaşamazsınız. Ancak muhtemelen hedeflerinize de ulaşamayacaksınız. İstediğiniz şeyin peşinden gitmek size başarıyı yaşama şansı verir. Reddedilme yaşayabilirsiniz, ancak daha sonra tekrar yaşamazsınız.

Uzmanlar, bir “korku hiyerarşisi” veya reddedilme korkunuzla ilgili adımların bir listesini oluşturmanızı ve her seferinde bir adım üzerinde çalışmayı tavsiye ediyor. Bu bir maruz bırakma terapisi modülüdür. Bunu kendiniz deneyebilirsiniz, ancak bir terapist de bir liste yapmanıza ve üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.


10
BİR UZMANA DANIŞIN

Reddedilmenin dehşetinin uzun vadeli etkileri olabilir. Bu etkilerin ortasında, okulda veya işte büyük fırsatlar aramanıza da engel oluyor. Bu kaygıyı kendi başınıza aşmanız mümkün olsa da bazen profesyonel destek yardımcı olabilir. Reddedilme kaygınız aşağıdakilere neden oluyorsa, bir terapistle görüşmeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir:
• Anksiyete veya panik atağa neden oluyorsa,
• Sizi istediğiniz şeylerden alıkoyuyorsa,
• Günlük yaşamınızda sorunlara neden oluyorsa.

SONUÇ OLARAK
Reddedilmek canınızı yakabilir ve kendinizden şüphe duymanıza neden olabilir. Ancak bundan korkmak sizi sınırlayabilir ve hayatın sunduğu birçok şeyi deneyimlemenizi engelleyebilir. Reddetmeyi değiştiremeyeceğiniz bir şey yerine bir gelişme fırsatı olarak görmeyi seçmek, bu olasılıktan daha az korkmanıza yardımcı olabilir.

Ağrı genellikle zamanla geçer ve bu ağrı bir istisna değildir. Bir yıl hatta birkaç ay sonra çok değerli olmayabilir. Bu kaygının üstesinden gelmekte zorlanıyorsanız, bir terapist size rehberlik edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu