Ekonomi

Türkiye ile IKBY petrol ihracatı konusunda anlaşmaya vardı

Petrol Bakanı Abdulgani ve beraberindeki heyet, aylardır askıya alınan petrol ihracatı konusunu görüşmek üzere IKBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani ile Erbil’de bir araya geldi.

Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ziyaretin, IKBY’deki sahalardan petrol ihracatı ve üretim faaliyetlerinin yeniden başlaması konusunu görüşmek üzere yapılan görüşmelerin devamı niteliğinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Irak hükümetinin “bölgedeki petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlaması için uygun mekanizmalar bulmaya istekli olduğu” belirtildi.

IKBY Başbakanı tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Barzani’nin petrol ihracatını durdurmanın mali kayıplara neden olduğu ve ihracatı yeniden başlatmaya hazır oldukları yönündeki açıklamalarına yer verildi.

Bakan Abdulgani, Erbil merkezli Rudaw’a yaptığı açıklamada, öncelikle petrol üretiminin yeniden başlaması konusunu IKBY ve oradaki şirketlerle görüşeceklerini, bu süreçte “iki veya üç gün içinde” anlaşmaya varmayı umduklarını belirtti.

Abdulgani, Türkiye’ye petrol ihracatına ilişkin ise, “İkinci aşamada Türkiye-Irak boru hattı üzerinden petrol ihracatı konusunda Türk yetkililerle anlaşmaya varılacak ve bu konuda anlaşmaya varıldı.” İfadelerini kullandı.

IKBY Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Sefin Dizayi, 30 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, IKBY’nin petrol ihracatının durması nedeniyle Irak’ın yaklaşık 5,5 milyar dolar zarara uğradığını belirtti.

Türkiye ve IKBY’nin petrol ihracatının yeniden başlamasını istediğini belirten Dizayi, “Bağdat resmi olarak hazır olduğunu söylüyor ancak henüz pratik bir adım atmış değil.” dedi.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatına ilişkin kararının ardından 25 Mart’ta Irak’tan Ceyhan Limanı’na petrol akışının durdurulduğu bildirildi.

haber-altintas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu