Haber

AB, Avrupa Günü’nü zorlu bir gündemle karşılıyor

9 Mayıs Avrupa Günü’nde Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde bir yılı aşkın süredir devam eden savaş karşısında Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğine hız verilmesi, enerji arzına çözüm bulunması gibi konular yer alıyor. ve yaşam maliyeti, yolsuzlukla mücadele ve artan düzensiz göç. .

AB’nin kurucularından Robert Schuman’ın 9 Mayıs 1950 tarihli “Schuman Deklarasyonu” ile Birliğin kuruluşuna yönelik ilk adımı attığı tarih, 1986 yılından bu yana tüm üye ve aday ülkelerde “Avrupa Günü” olarak kutlanmaktadır. ülkeler.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kıtaya barışı getirmek amacıyla kurulan AB, Şubat 2022’den bu yana tarihinin en çetin sınavlarıyla mücadele ediyor. Yaklaşık 80 yıl sonra savaşın Avrupa kıtasına geri dönmesiyle AB, ekonomiden enerjiye birçok alanda sınav vermek.

AB, Rusya’ya, güce bağımlılığı nedeniyle tarihinin en sert yaptırımlarını uygularken fiyatlar fırladı.

Avrupa ülkeleri, özellikle 2022 yılının ilk aylarından itibaren hızla artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı ve çözümü enerji tasarrufunda aradı. İnsanlardan evlerinin sıcaklıklarını düşürmek ve ışıkları kapatmak da dahil olmak üzere enerji tasarrufu önlemlerini uygulamaları istendi.

Avrupa’da ağır kesimler şalterleri kapatırken, çok değerli elektrik ve gaz fiyatları karşısında birçok işletme faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Uzun yıllar enerji arz güvenliği yerine çevreci politikalara yönelen Avrupa ülkeleri tutumlarını değiştirmek zorunda kaldı. Avrupa ülkeleri daha önce kapattıkları ya da kapatmayı planladıkları kömür madenlerini ve elektrik santrallerini devreye aldı.

Enerji krizi nedeniyle birçok Avrupa ülkesi nükleer santrallerinin işletme sürelerini uzatma ve yeni nükleer enerji yatırım planları hazırlama girişiminde bulunmuştur.

Ilıman geçen kışı atlatan Avrupa ülkelerinin güç mücadelesinin daha uzun yıllar devam etmesi bekleniyor.

Enflasyon, yaşam maliyeti ve protestolar

Enerjinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna’dan önemli miktarda gıda ithalatı yapan AB, un ve yağ gibi temel ürünlerin fiyatlarındaki artışı durduramadı.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar Avrupa’da enflasyonun zirve yapmasına neden oldu.

Enflasyondaki hızlı yükseliş büyümeyi ve vatandaşların satın alma gücünü olumsuz etkilerken, gıda ve enerji ürünlerindeki enflasyon özellikle Avrupalıları etkiledi.

Bu durum yıl boyunca devam ederken birçok Avrupa ülkesinde işçilerin alım gücü hızla düştü. Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır görülmeyen ölçekte protestolar oldu.

AB, savaş nedeniyle Rusya’yı hedef alan çok sayıda ekonomik yaptırım uyguladı. Rusya’yı savaştan caydırmayı amaçlayan yaptırımlar başarılı olmadı.

Rusya’ya yaptırımlar

Geçen yıl AB, Rusya’ya karşı 10 yaptırım paketini uygulamaya koydu.

Rusya’ya petrol ve kömür dahil olmak üzere ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks mallar ve altın konularında çok çeşitli kısıtlamalar uygulandı. Yaklaşık 1300 kişi ve 170 kurumun mal varlığı donduruldu.

Buna rağmen Rusya’ya savaşı bitirmesini sağlayamayan AB, bu ülkeden yüksek maliyetle gaz almaya devam etmek zorunda kaldı.

Ukrayna’ya cephane desteği

Savaşın ardından AB, tarihinde ilk kez silahların ve diğer askeri teçhizatın satın alınmasını ve teslim edilmesini finanse etmeye karar verdi. AB anlaşmaları Birliğin askeri operasyonları finanse etmek için normal bütçesini kullanmasını yasakladığından, AB bütçe dışı “Avrupa Barış Fonu” mali aracını kullandı.

Askeri teçhizatın tesliminin üye devletlerin yetki alanında olması ve Ukrayna’nın ağır silah, modern tank, uzun menzilli füze ve savaş uçağı talepleri AB ülkeleri nezdinde süregelen tartışmalara neden oldu.

Öte yandan başta Almanya olmak üzere birçok AB ülkesi Ukrayna’ya askeri teçhizat göndermesine rağmen savaşın bir yılı aşkın süredir devam ediyor olması, “sonuna kadar destek” sözü veren AB’yi acil konulara odaklanmaya yöneltti. Tükenen cephane stoklarını tamamlaması gerekiyor.

AB, 20 Mart’ta Ukrayna’da tükenen stokları yenilemek için 3 aşamalı bir plan başlattı. Planda, 12 ayda 1 milyon mermi temin edebilmek için üye ülkelerin önce mevcut envanterlerini desteklemeleri, ardından ortak alımlara giderek üretimlerini artırmaları öngörülüyor.

AB ülkelerinin bu ortak arzı uygulamak için zorlu bir gündemi var.

AB’yi sallayan yolsuzluk soruşturması

Belçika makamları tarafından Aralık 2022’de yürütülen soruşturma kapsamında birçok noktada yapılan aramalarda 1.5 milyon euro nakit ele geçirildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcılığı görevine son verilen Yunanistan Milletvekili Eva Kaili ve beraberindeki bazı kişiler gözaltına alındı. Bu kişilerin AP’nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için bir Körfez ülkesinden rüşvet aldıkları iddia edildi. Zamanla, tüm tutuklular bir kaide üzerinde serbest bırakıldı.

AB’de büyük yankı uyandıran olay, AB kurumlarının güvenilirliğini sorgulamaya başladı. Bunun üzerine AB’nin gündemi yolsuzluk, çabalar ve reformlar üzerinde yoğunlaştı.

AP, milletvekillerinin mali beyannamelerini gözden geçirme, parlamentonun muhbirlere karşı savunma sistemini güçlendirme, tüm gayri resmi dostluk kümelerini yasaklama ve kimlerin parlamentoya girebileceğini yeniden değerlendirme tedbirlerine ağırlık verirken, AB Konseyi çaba için Birlik çapındaki cezai hükümleri organize unsurlarla uyumlu hale getirecek. suç, rüşvet ve görevi kötüye kullanma. yeni bir teklif hazırladı.

Teklifin ardından yolsuzlukla mücadele için “gerçekten” önlem alınıp alınamayacağı merak edilirken, Önder Roberta Metsola’nın yaklaşık 18 ay kalan AP seçimleri öncesinde ciddi adımlar atması bekleniyor.

göçmenlik sorunu

Göç, AB üyeleri arasında en tartışmalı konulardan biri olmaya devam ediyor.

AB Komisyonu’nun 2015 yılında hazırladığı göç ve iltica paketi, üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle çıkmaza girmiş durumda.

Öte yandan, Suriye iç savaşı, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesi ve Rusya’nın işgali sonrası çeşitli göç dalgalarına maruz kalan Afrika ve Asya’dan AB’ye gelen sistematik olmayan göçmenlerin sayısında artış yaşandı. Ukrayna’ya saldırı. Sistemsiz göçmen sayısı 2016’daki göç krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 2022’de 330 bin düzensiz göçmen AB’ye girdi.

Böylece uzun bir aradan sonra 9-10 Şubat tarihlerinde AB Başkanlar Zirvesi’nde masaya göç geldi.

AB, geçen yılki AB Dönem Başkanlığı’nda Fransa’nın benimsediği “adım adım yaklaşım” çerçevesinde 4 alana odaklandı: dış sınırların korunması, getirilerin artırılması, üye ülkeler arasında yük paylaşımı ve ortak ülkelerle yakın ilişkiler kurulması. sistematik olmayan göç ile çaba.

Pakette AB’nin sınırlarının güçlendirilmesi ve dayanışma mekanizması olmak üzere iki unsur üzerinde kısmi anlaşma olsa da, üye devletler tarafından üzerinde anlaşmaya varılması gereken birçok madde var.

AB’nin temeli 9 Mayıs 1950’de atıldı.

9 Mayıs tarihi Avrupa Birliği için önemlidir. Eski Milletler Cemiyeti Lideri Jean Monnet’in de etkisiyle, eski Fransız dışişleri bakanlarından Robert Schuman’ın 9 Mayıs 1950’de Paris’te yayınladığı bildiri, Avrupa’da yeni bir siyasi işbirliği modeli önererek, Avrupa’da yeni bir siyasi işbirliği modeli önerdi. iki yıkıcı dünya savaşı, bir daha ibret verici bir sahneye tanık olmayacaktı. .

Bir yıl sonra, Schuman’ın kömür ve çelik üretimini kontrol edecek bir “Avrupa kurumu” oluşturmayı ve böylece ekonomik çıkarları ön planda tutarak ezeli rakipler Almanya ile Fransa arasında bir savaşın çıkmasını önlemeyi amaçlayan dileği, bir yıl sonra gerçekleşti.

1951 yılında Schuman Deklarasyonu sonucunda Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan oluşan 6 üye ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuş ve AB’nin temelleri atılmıştır.

AB tarihinde önemli rol oynayan ve AB’nin fikir babaları arasında yer alan Schuman’ın adı, Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB kurumlarını barındıran meydana da verildi.

arguvan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu