Haber

Ahıska Sürgünü’nün 78. yılı Bursa Yıldırım’da anıldı

BURSA (İGFA) – Yıldırım Belediyesi ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün edilişinin 78’inci yıl dönümünde anma programı düzenlendi.

Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki programa Yıldırım Belediye Lideri Oktay Yılmaz’ın yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komitesi Lideri ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, DATÜB Bursa Vilayet Lideri Paşa Alihan, Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Süleyman Çelik, AK Parti Yıldırım ilçe Lideri Ali Erbay ve çok sayıda davetli katıldı.

Sovyet Rusya’nın Türkiye hududunda bulunan Ahıska bölgesinde yaşayan Müslüman Türklerin, yalnızca dini ve ulusal kimliklerden ötürü Orta Asya çöllerine sürgün edilişinin üstünden 78 yıl geçmesine karşın yaşanan acıların tazeliğini koruduğunu tabir eden Yıldırım Belediye Lideri Oktay Yılmaz, “14 Kasım 1944 tarihinde, 90 bin Ahıska Türk’ü, Stalin tarafından yurtlarından kopartılarak, Asya’da insan hayatının en güç olduğu bölgelere sürgün edildi. Kışın çetin kurallarında, vagonlara doldurularak bir aydan fazla sürecek uzaklıktaki bölgelere sürgün edilen kardeşlerimizden 17 bini, ne yazık ki açlık ve hastalık üzere nedenlerle hayatını kaybetti. Sovyet idaresinin zulmü sürgün bölgelerinde de devam etti. Ahıskalı kardeşlerimiz bayan, yaşlı, çocuk denilmeden çalışma kamplarına gönderildi. Bu kamplarda da binlerce kardeşimiz şehit oldu. Yıllarca devam eden zulme baskılara karşın kültürlerini kimliklerini müdafaayı başaran kardeşlerimiz canları değerine adeta bir destan yazdı. Zulmün mimarı olan Sovyetler rejimi yerle bir olurken, mazlum Ahıskalı kardeşlerimiz zulüm çemberinden güçlenerek çıktılar” dedi.

HUZURU YILDIRIM’DA BULDULAR

Yıldırım’ın binlerce Ahıskalı’ya konut sahipliği yaptığını da hatırlatan Lider Yılmaz, sürgünü yaşayıp da bugün dünyanın farklı ülkelerinde hayata tutunmaya çalışan büyüklerimize Allah’tan sağlıklı, iyi, uzun ömürler diledi.

Sovyet Rusya rejiminin insanlık dışı uygulamaları sonucunda binlerce Müslüman Türk’ün şehit olduğunu, ailelerin dağıldığını, çocukların öksüz ve yetim bırakıldığını aktaran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komitesi Lideri ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da, “Ahıskalı kardeşlerimizin yıllar boyunca çektiği acılar Türkiye’de son bulmuş, huzura ve rahata kavuşmuşlardır. Bu yaşananlar, Mazlumların sahipsiz kalmaması, yaşanan zulümlerinin tekrarlanmaması adına güçlü bir Türkiye inşa etmek zorunda olduğumuzun göstergesidir. Bu vesileyle, adlarını ve kimliklerini korumak için hayatlarından vazgeçen şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” diye konuştu.

Program şiir performansları ve tiyatro gösterimlerinin akabinde sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu