Sağlık

Almanlar Bizi Kıskanmakta Haklı: Pad Endeksi’ne Göre Türkiye’nin Alım Gücü Yükseliyor

Yıllardır yaşadığımız enflasyon gerçeği 2021’de resmen koptu ve 2022’de muhteşem(!) bir gelişme gösterdi. 2023’ün ilk aylarındayken baz etkisinin, yani geçen yılki aylık artışlar yıllık bazda düşmüş görünüyor ama fiyatlar hala banka hesabımızdan çekilmiyor. Geçen yıl fiyat artışlarında en çok rağbet gören kalemlerden biri de balatalardı. Kadın hijyeni ürünü diyenlerin söylediği pedler her ay adet veya adet döneminde kullanılması gereken temel bir ihtiyaçtır. Bu fiyat artışlarında Almanya’dan gelen fiyatlar da can sıkıcı.

Almanya’da pedlerin piyasadaki son fiyatını karşılaştırma.de hesabının Instagram paylaşımında görüyoruz. 22 pedli paketin fiyatı 3,75 Euro’dur. Türkiye fiyatı da bu görselde 20’li pakette 59,90 olarak verilmiş.

Aynı marka farklı mağazalarda farklı fiyatlara bulunabilir. Almanya’dan verilen en düşük fiyatlar üzerinden taban fiyat ile satın alma gücü karşılaştırması yapalım.

Almanya’dan 1.600 Euro’nun üzerinde asgari ücret alırsak ayda 401 paket ped alınabilirken, Türkiye’de 141 paket minimum 8.506 TL ücretle alınabiliyor.

Kısacası 1 yıllık ihtiyacımız için (ayda 10-11 adeti geçersek) yılda 6 paket oluyor.

Almanya’da bu, 2 saatlik çalışma gerektirir (saati 12 Euro’dan).

Bunun için Türkiye’de yaklaşık 1 gün yani 8 saat çalışmak gerekiyor (günlük 60 kuruş üzerinden 333 lira).

Geçen yılki fiyatların da paylaşıldığı paylaşımı hatırlatırken, artan maaşlarla birlikte alım gücümüzün muhteşem(!) arttığını da görüyoruz.

Geçen yıl Almanya’da asgari ücretle 443 paket ped alınabiliyorken (Almanya’da alım gücü düştü), geçen yıl Türkiye’de 95 paket alınabiliyor. Almanlar artık bizi nasıl kıskanmaz?

“Ama adet olmayalım!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu