Sağlık

Birden fazla dil öğrenmek hafızayı geliştirir ve bunamayı önler

Günlük yaşamda ikinci bir dil öğrenmenin ve bu dilde konuşmanın hafızayı güçlendirdiği ve ileri yaşlarda demansı (demansı) önlediği anlatılmıştır.

New York Times’ın haberine göre Neurobiology of Aging dergisinin Nisan sayısında yayınlanan bir çalışmada birden fazla dil bilmenin bunamaya karşı koruyabildiği ve yaşlılarda bilişsel gerilemeyi önlediği, aynı zamanda güçlendiği belirlendi. hafıza.

Bazı araştırmalarda iki dillilik ve demansın önlenmesi arasında rastgele bir temasın tespit edilemediği vurgulanmış, bazı araştırmalarda ise iki dil konuşabilenlerin, iki dil konuşabilenlere göre daha geç yaşlarda demans geliştirdiğinin tespit edildiği vurgulanmıştır. tek dil konuşuyor ama son yıllarda iki dillilik ile beyin hastalıkları arasındaki bağlantıya dair daha kesin bilgilere ulaşılıyor.

Araştırmalar, birden fazla dil konuşan insanların hafızalarının daha güçlü olduğunu göstermiştir.

Almanya’da orta yaş ve üzeri yüzlerce denek üzerinde yapılan bir çalışmada, küçük yaştan itibaren iki dil konuşabilenlerin, sadece bir dil konuşanlara göre öğrenme, hafıza, dil ve otokontrol testlerinde daha yüksek puan aldığı belirlendi. dil.

Araştırmada yaşları 59 ile 76 arasında değişen 746 deneğe kelime dağarcığı, hafıza, dikkat ve hesaplama ile ilgili sorular soruldu. Örneğin, önceden adlandırılmış nesneleri hatırlamaları, kelimeleri tersten hecelemeleri, üç parçalı komutları yürütmeleri ve kendilerine sunulan tasarımları kopyalamaları istendi. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 40’ının hafıza sorunu yaşamadığı belirtilirken, diğer deneklerin daha önce kafa karışıklığı veya hafıza kaybı gibi sorunlar nedeniyle doktora başvurduğu belirtildi.

Daha yüksek dikkat ve karar verme becerileri

13-30 veya 30-65 yaşlarında ikinci bir dil öğrenip konuşanların dil, hafıza, ağırlaştırma, dikkat ve karar verme becerilerinde o dili bilmeyenlere göre daha yüksek sonuçlara sahip olduğu belirlendi.

Araştırmada yer almayan Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinirbilimci Miguel Arce Renteria, erken ve orta yaşlarda iki dil kullanabilmenin ileriki yaşlarda bilişsel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasının umut verici olduğunu ve bunun daha da artacağını belirtti. uzun süredir devam eden araştırmalara katkıda bulunur.

Öte yandan araştırmada yer almayan California Üniversitesi Öğretim Üyesi Boon Lead Tee, denek sayısının çokluğu göz önüne alındığında araştırmacıların dil eğitimi yaşının ileriki yaşlarda demansa yakalanma üzerindeki etkisini ortaya koyabileceğini vurguladı. Tee, araştırmacıların iki dilliliğin etkilerini yalnızca makul bir yaşta tarttıklarını, ikinci dilin belleğe yerleştirildiği yaşın ve iki dillilerin demografik veya yaşam deneyimlerinin de değerli olabileceğini öne sürdü.

Sinirbilimciler, iki dil bilenlerin çoklu görev, duyguları yönetme ve öz kontrol konusunda benzer yeteneklere sahip olacağını tahmin ediyor çünkü orta dilde akıcı bir şekilde dil değiştiriyorlar ve bu da bunamayı geciktirmeye yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu