Sağlık

Sessizce İlerleyen Glokom Hastalığına Dikkat! Görme Kaybına Neden Olabilir!

 
Dünyada 80 milyon insan bu hastalıktan muzdarip!

Glokom, gözün ucunda hasar oluşmasıyla karakterize edilen ve kalıcı görme kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Dünya çapında yaklaşık 80 milyon glokom hastası bulunmaktadır ve glokom, kalıcı görme kaybı nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır.

Erken tanı ve tedavi için klinik muayene ihmal edilmemelidir!

Glokom sinsi ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Glokom hastalarında göz kapağında oluşan hasar makul bir düzeye ulaşmadığı sürece hastalarda herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Glokomun erken tanı ve tedavisi görmenin korunması açısından oldukça önemlidir. Göz içi basıncının yüksek olması, 40 yaş üzerinde olmak, ileri derecede miyop veya hipermetrop olmak, ailede glokom öyküsü bulunması en önemli risk faktörleridir.

Bir çözüm var!

Glokom anne karnında veya doğumdan itibaren herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve tedavi kalıcı görme kaybını önleyebilir. Glokomun tedavisi glokomun tipine ve seyrine göre değişmekle birlikte medikal veya cerrahi olarak yapılabilmektedir. Tıbbi tedavi ile ilerlemesi durdurulamayan veya ilaç kullanımında sorun yaşayan hastalarda cerrahi tedavi ile glokomun ilerlemesi kontrol altına alınabilmektedir.

Rutin muayene önemli!

Glokomun sinsi bir seyir izlediği ve hastaların büyük çoğunluğunun glokom hastası olduğunu bilmeyen kişiler olduğu dikkate alındığında rutin göz muayenesinin önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır. Risk faktörlerine sahip hastaların yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmaları önerilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu